De afgelopen weken heb ik de Sherlock Holmes serie met Benedict Cumberbatch gekeken. Een aantal afleveringen had ik in het verleden al eens gezien, en destijds was ik er al best van onder de indruk. Nu ik alle afleveringen van de eerste drie seizoenen heb gekeken, waarvan er overigens helaas maar negen zijn, ben ik nog meer onder de indruk. De manier waarop hij observeert en deduceert is indrukwekkend, en laat tegelijkertijd mijn eigen gebrekkige vaardigheden daarin zien. Overigens ben ik ook benieuwd hoe goed jouw vaardigheden zijn.
De Sherlock Holmes serie met Benedict Cumberbatch en Martin Freeman speelt zich af in het Londen van de jaren 2010. Een moderne Sherlock Holmes dus. Een narcistische man, of zoals hij zelf graag zegt; een hoogfunctionerende sociopaat. Eentje met gigantisch veel kennis, een enorm scherpe waarneming en een zeer sterke deductieve vaardigheid. “You see, but you don’t observe” zegt hij dan ook regelmatig tegen zijn partner John Watson. Ik vind het bijna jammer dat de man niet in het echt bestaat. En misschien nog wel jammerder dat ik zelf niet zulke vaardigheden heb. De Sherlock Holmes-serie heeft een boekje open gedaan over mijn eigen tekorten.
Voor degenen die de serie niet kennen; deze korte video laat zien hoe hij veel kennis kan ontlenen door zowel mensen als voorwerpen goed te observeren. Tevens laat deze video zien wat voor een klootzak hij kan zijn. Seizoen 1, Aflevering 3: The Great Game. (Tekst gaat verder onder video.)
Uiteraard kan Sherlock niet alles in zijn eentje. In de stad heeft hij namelijk zijn zogenaamde daklozennetwerk. Deze daklozen letten op alles wat er in de stad gebeurt en zodra bepaalde personen zich anders gaan gedragen of zodra bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden, dan lichten ze Sherlock in. De daklozen zijn zijn zogenaamde ogen en oren in de stad.
Toen ik laatst met een vriend sprak over mijn website, stuurde hij me een band op die ik eens moest luisteren. Nu sturen behoorlijk wat vrienden regelmatig muziek naar me en ik moet eerlijk bekennen dat ik vaak geen tijd maak om ernaar te luisteren. Dit is misschien wel een fout van me; mensen sturen immers met een reden de muziek naar me. De muziek betekent iets voor ze en ze willen dat ik het ook hoor. En uiteraard vind ik het zelf ook leuk als iemand moeite doet om muziek die ik naar hen stuur te luisteren, waarbij ‘leuk’ een behoorlijke understatement is.
Ik had het met die vriend er ook over dat ik een bepaalde vorm van interactie in deze website wil stoppen. Ik deel immers alles wat mij raakt en wat mij aan het denken zet, maar het is ook mooi om te zien wat voor anderen belangrijk is. Op die manier kan ik zelf ook nieuwe dingen ontdekken. In die zin zou ik dan mijn eigen daklozennetwerk moeten creëren, bestaande uit vrienden en lezers. Zo krijgen ze de mogelijkheid om alles wat hen opvalt, wat hen inspireert of wat hen aan het denken zet met me te delen. Mocht er iets interessants tussenzitten, dan is dat mooi. En zo niet, dan kan ik gewoon de Sherlock-methode toepassen; bij alles waar ik niet geïnteresseerd in ben “boring!” roepen. Hij is namelijk zeer selectief, iets wat ik zelf soms ook ben (toch nog een overeenkomst met deze man).
Toen ik tegen die vriend zei dat ik een interactief onderdeel aan mijn site toe wil voegen en graag suggesties van, onder andere, hem ontvang, zei hij dat veel zaken hem op dit moment inspireren en dat hij tijd nodig heeft om alles uit te werken, maar dat hij door dat uitwerken er zelf ook weer van leert. Ik realiseerde me dat ik dat zelf ook doe door berichten voor deze website te schrijven. Ik leer door te schrijven over onderwerpen die me interesseren. In zekere zin inclusief mijn eigen daklozennetwerk.
(“You see, but you don’t observe.” Je zag deze witregel en het viel je op dat die er normaal niet is, dus keek je of er iets staat. Je zag niet alleen, je observeerde ook. Compliment!)
Zoals ik eerder aangaf realiseerde ik me dat het mij gaaf lijkt om zelf ook zulke vaardigheden als Sherlock te hebben; dat je door te kijken naar iets of iemand en op details te letten veel kan leren over die persoon of over bepaalde voorwerpen. Uiteraard bezit iemand die vaardigheden niet zomaar, maar moet je zoiets leren. Toen ik daarover nadacht, bedacht ik me dat ik nog een boek over lichaamstaal in mijn boekenkast heb staan. The Definitive Book of Body Language van Allan en Barbara Pease om precies te zijn. In 2015 van een vriend gekregen voor mijn verjaardag. Hij zei destijds tegen me dat hij willekeurig een boek uit zijn eigen boekenkast had gepakt om die als cadeau te geven, en hij vond dit boek wel wat voor me. Het heeft 4,5 jaar geduurd, maar hij had gelijk. Ik ben eindelijk begonnen erin te lezen.
Interessant genoeg begint dat boek met een citaat van de heer Holmes. Eens kijken of ik daarmee de Sherlock in mezelf kan beginnen te ontwikkelen.
Gerelateerde berichten:
Volgende bericht: Save Praise for a Better Man [NL]
Vorige bericht: De Alternatieve Man
Blijf op de hoogte van nieuwe berichten door te volgen via e-mail, Facebook of Instagram.
De Sherlock serie met Benedict is geweldig. Ik kan je zeker de boeken aanraden!
Die serie is zeker geweldig! Heb de boeken nog niet gelezen, maar meerdere mensen hebben die inmiddels aangeraden, dus staan zeker op m’n lijstje!